„Úgysem ártana többet beszélni a cigányokról” – 50 éve iskolateremtő országos cigánykutatás vázolt lesújtó képet

2022. január 20.
A 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely (Voices) gyűjteményéről a Forrás. [ejtsd: forráspont] a Blinken OSA Archívum blogján

...

Az interjúátiratok fennmaradása nem magától értetődő tény: némi szemfülesség és legalább ugyanakkora szerencse függvénye volt. Az 1971-es kutatás egykori résztvevője és Kemény István egyik tanítványa, Havas Gábor az 1980-as évek közepén értesült arról, hogy a Szociológiai Intézet éppen iratselejtezést végez, és a kutatás során keletkezett interjúkat kidobják, ha nem avatkozik közbe. Ezekről az anyagokról Havas engedélyével az 1990-es években a Roma Sajtóközpont készített fénymásolatokat azzal a céllal, hogy az a saját archívumában őrizze, illetve forrásként, kutatási, újságírói munkához használhassa. Ezt követően az eredeti interjúpéldányok gyűjteményének egyesítését és digitalizálását a 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely (Voices) kezdeményezte és végezte, a Blinken OSA Archívum közreműködésével. A Voices-projekt munkatársai számos alkalommal találkoztak is a kutatás egykori résztvevőivel, az interjúsorozat online elérhető és napjainkig bővül. Az iratanyag eredeti példányainak egy része a Blinken OSA Archívum Kemény István-gyűjteményében található, számos további interjú másolata pedig a Roma Sajtóközpont archívumának felszámolása után került a Blinken OSA Archívumba, és válik hamarosan kutathatóvá.

Akit mélyebben is érdekel a téma, annak ajánljuk a cikkben megszólaló szakértők írásait: Szabari Vera ismertetőjét Kemény kutatási módszeréről, illetve Keménnyel készült életútinterjúját, Farkas Zsombor tanulmányát a telepfelszámlási programokról, valamint Kóczé Angéla cikkét a romák rasszizálásáról. A cigányvizsgálat interjúiról Havas Gábor közölt áttekintést, Kemény a magyarországi cigánykutatásra kifejtett hatását Kovai Cecília összegezte. A Blinken OSA Archívum 2016-ban Újragondolt szegénység címmel rendezett konferencián vizsgálta Kemény munkásságát.