Számítógépes Társadalomtudomány - Computational Social Science témacsoport

A témacsoport célja olyan kutatók közti tudományközi együttműködés támogatása, akik magas szintű számítástechnikai támogatást igénylő, szélesen értelmezett társadalomtudományi problémákon dolgoznak. A csoport kiemelt célja a nagy teljesítményű számítástechnikai módszerek társadalomtudományi kutatásokban való felhasználásának elősegítése. A Magyar Tudományos Akadémia fő küldetésének megfelelően főképp feltáró jellegű kutatásokat végez, melyek kiegészülnek alkalmazás irányultságú kutatásokkal és különféel algoritmikus eszközök kifejlesztésével társadalmi és kutatói felhasználók részére is.

A témacsoport szándéknyilatkozata

Tagok

Események 

ÚJ MEGJELENÉS!
A Magyar Tudomány 2018/7. száma tematikus összeállításban közli a Számítógépes Társadalomtudomány témacsoport szerzőinek cikkeit, a 2017. novemberi Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényen elhangzott előadások kiegészített, kibővített változatait.
A tematikus szám tartalomjegyzéke, a cikkek absztraktja és teljes szövege elérhető itt.

Magyar Tudomány Ünnepe 2018.
Számítógépes társadalomtudomány: A transzdiszciplináris megközelítés hozadéka és kihívásai
Időpont: 2018. november 8. 9.00-14.00
Helyszín: MTA HTK Nagyterem

Az előadások az idei Magyar Tudomány Ünnepe Határtalan Tudomány főmotívumához kapcsolódva azt mutatják be, hogy miként lehet bizonyos, a természet-, élet- és adattudományok terén már sikerrel alkalmazott modelleket és módszereket társadalomtudományi kutatásokban hasznosítani. Milyen társadalmi kérdések válhatnak ez által új szempontból megközelíthetővé? Az eredetileg más tudományterületekre kidolgozott módszertanok hogyan adaptálhatóak a társadalomtudományi kutatások sajátosságaihoz? Hogyan kerülhetőek el az ilyen adaptáció buktatói? Az előadások transzdiszciplináris kutatási vállalkozásokat ismertetnek, melyek természettudományi, adattudományi vagy hálózattudományi módszereket, vagy ezek kombinációit alkalmazzák szociológiai, közgazdasági, politológiai és történelmi kérdések elemzésére.
További információk: itt