Sik Endre: A válság sem fogja megrendíteni az Orbán-kormányt, a propaganda egyre jobban le tudja nyomni a valóságot

2022. december 17.
Interjú a Népszavában

Jól működik a bűnbakképzés és a félelemkeltés. A jelek szerint az orbáni rendszer nem egyszerűen csak kialakult Magyarországon, nem egyszerűen csak fennmarad, hanem egyre inkább hegemón helyzetbe kerül – mondja a Népszavának adott interjújában Sik Endre szociológus, aki szerint ha a miniszterelnök valakit mellőzni akar, akkor is megjutalmazza valamilyen konccal, amivel érdekeltté teszi az illetőt abban, hogy ne váljon külső ellenséggé.

Gerő Mártonnal közösen írt tanulmányában azt állítja: mára létrejött a Fidesz-világ, azaz egy olyan széles választói réteg, amely – a kormányzati propaganda hatására és a mozgósítás révén – az aktuális kampánytémáktól függetlenül biztosítani tudja a győzelemhez szükséges létszámú szavazót. Többen jutottak már hasonló következtetésre. Nem lát esélyt a Fidesz leváltására?

Nem, mert – ahogyan írtuk – a Fidesz egy olyan méretű „saját világot” hozott létre, amely az adott választási rendszerben mindig alkalmas lesz a szavazatok többségének megszerzésére. Már korábban is úgy láttam, hogy a Fidesz leváltásának esélye csak az lehet, ha a Fideszen belül kialakulnak különféle erőcsoportok, amelyek a maguk érdekének megfelelően próbálják megszerezni a pénzt és a hatalmat, küzdelmeikkel pedig szétverik a pártot. Ma már nem gondolom, hogy a kormánypárt szétesése belátható időn belül bekövetkezhet. A Fideszben uralkodó szűk csoport ügyesen kezeli az ilyen helyzeteket.