Milyen szerepe lehet a gyermekjogok védelmében az Apostoli Szentszéknek?

2022. július 25.
A Qubit ajánlója a TK podcast epizódjához

Ha a római katolikus egyház és a gyermekjogok védelmének kapcsolata kerül szóba, a médián keresztül érkező hírek alapján sokaknak elsősorban – talán szinte kizárólag – a papok által kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bántalmazás és visszaélés jelensége jut az eszébe, valamint az, hogy ki és hogyan vonható felelősségre az ilyen ügyekben. Ezen a kérdéskörön túl azonban más fontos témák is jelentkeznek, nemcsak helyi vagy országos, hanem a legfelsőbb szinten is: sajátos kérdések merülnek fel a Szentszék kötelezettségeinek és lehetőségeinek vizsgálatánál.

Mi egyáltalán a Szentszék, mi különbözteti meg Vatikántól? Számonkérhető a Szentszéken a gyermekjogok védelme? Hogyan zajlik a párbeszéd a Szentszék és az ENSZ-testületek között? Vannak-e különbségek az egyes pápák gyermekjogi felfogásában? És miért késlekedik a Szentszék a 2017-ben aktuális jelentéstétellel az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága felé?

Többek között ilyen kérdéseket feszeget a Társadalomtudományi Kutatóközpont podcastjének legújabb adásában Balogh Lídia, a TK Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa és Lux Ágnes, a TK Gyerekesély kutatócsoportjának tudományos munkatársa, akinek nemrég „Gyermekjogok és kereszténység: a Szentszék nemzetközi gyermekjogi kötelezettségei” címmel jelent meg e-könyve