Kutatási Dokumentációs Központ

A TK-ban működő Kutatási Dokumentációs Központ (KDK) a TK négy intézetében az elmúlt években folyt (részben nagy adattömegű, pl. CAP) kutatások digitális archiválását és a létrehozott kutatási gyűjtemények disszeminációját végzi a TK-n belül, más kutatóknak, egyetemi hallgatóknak, és a szélesebb nyilvánosságnak is díjmentesen biztosítva értékes kutatási nyersanyagokat.

2019 elején zajlik a három folyamatos OTKA projektből, valamint az SZI segítségével finanszírozott 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely anyagainak migrációja a TK szervereire. Ebben az Archívumban értékes kvalitatív kutatási anyagok gyűlnek (fizikálisan és digitálisan) az elmúlt 60 év magyar társadalomkutatásaiból.

A KDK és a 20. Század Hangja Archívum együttesen a legnagyobb nyilvános, digitális társadalomtudományos archívum lesz ma Magyarországon.

A KDK továbbá adatmenedzsmenttel és törvényes, etikus adatkezeléssel kapcsolatos szolgáltatásokat nyújt, és a társadalomtudományos archívumok egy magyarországi referenciapontja. Az első, az MTMT Bizottsága által is minősített magyar adatrepozitórium. Rendszeresen hívják meg a munkatársakat szakmai konzultációkra, előadásokra, képzésekre más akadémiai és felsőoktatási intézményekbe, konferenciákra. A TK-ban a KDK a GDPR-al kapcsolatos követelményeknek való megfelelés egyik fő partnere.