’Gusztus 20.: mit takar a tűzijáték füstje?

2022. augusztus 5.
Bárdi Nándor a Szabad Európa cikkében

Szétesett egészségügy, gyerekfelügyeletté váló oktatás, kiszáradt földek és kiapadó benzinkutak – mégis Európa legnagyobb tűzijátékának megrendezésére készül a kormány. Az évtizedes gazdaság- és szakpolitikai rövidlátás okozta válságot a putyini energiafegyver és a háború tette súlyossá. Cikkünk a nemzeti érdek és a nemzeti összefogás kormányzati felfogásáról egy ünnep kapcsán.

Egy erős nemzeti retorikát használó, folyamatosan a nemzeti érdekről beszélő kormány miért ragaszkodik gazdasági válság idején is az ilyen szórakoztatóipari beruházásokhoz, amikor racionálisan nem ilyenekre kellene költeni megszorítások idején? Milyen politikai hasznot vár tőlük?

„Ez elsősorban politikai kommunikáció. Döntően ideológiahasználó és nem ideológiavezérelt gyakorlatokról van szó. Nem vagyok karmelitológus sem, de, gondolom, ezzel is fent lehet tartani az ország és az állam sikerességének illúzióját. Ennek épp ezen ünnep kapcsán komoly hagyományai vannak – mondja Bárdi Nándor történész, a Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa. – Augusztus 20-án folyamatosan a magyar államiság ünnepsége volt a középpontban, és ezt a reformkortól tűzijáték kísérte. Lehet, hogy a mostani is a kontinuitásrekonstrukció része?”