Jour Fixe 85: Sik Endre: A háztartáson belüli egyenlőtlenségek kutatása

A Társadalomtudományi Kutatóközpont (MTA Kiváló Kutatóhely) Szociológiai Intézete és a Családtudományi Kutatási Centrum tisztelettel meghívja 85. Jour Fixe eseményére:

Időpont: 2021. június 10. (csütörtök), 13 óra

Előadó:

Sik Endre (TK SZI)

Hozzászólók:

Albert Fruzsina (TK SZI, Családtudományi Kutatási Centrum)
Huszár Ákos (TK SZI)

Moderátor: Husz Ildikó (TK Gyerekesély-kutató Csoport, Családtudományi Kutatási Centrum)

Absztrakt

Az előadás tárgya a fogyasztás (másként a szükségletek kielégítése), vagyis a háztartáson belüli folyamatok egy olyan aspektusa, amely a háztartásnak, mint „üzemnek” - a felhalmozás és a reprodukció mellett – egyik alapvető funkciója

Megközelítésünk lényege, hogy a fogyasztást nem a háztartás „fekete dobozán” belül folyó, legfeljebb a háztartás egészét jellemző, kimenet változónak tekintjük, hanem külön-külön vizsgáljuk a háztartás tagjainak a fogyasztását.

Azzal, hogy mérni tudjuk a háztartástagok egyéni fogyasztását, lehetővé válik, hogy a fogyasztás háztartáson belüli egyenlőtlenségének mértékét is vizsgáljuk, továbbá hogy elemezhessük a fogyasztás mértékének és egyenlőtlenségének kapcsolatát a háztartás tagjai és a háztartás egészének jellemzőivel, ideértve a minket leginkább érdeklő kapcsolati tőkével (ennek egyéni és háztartási szintű mértékével, illetve egyenlőtlenségével).

Kézirat: A vita alapjául szolgáló dolgozat kérésre hozzáférhető a szerzőnél: sikendre0@gmail.com

Helyszín: on-line esemény, platform: ZOOM. Nem TK munkatársak kérjük, jelezzék részvételi szándékukat a Angyal.Emese@tk.hu címen.