Biztos bizonytalan

2022. augusztus 4.
Interjú Szabó Andreával a HVG nyomtatott számában

Kialakult egy olyan fiatal generáció, amely a járvány, majd a háború következtében máshogy éli majd az életét, mint az elődei – mondja Szabó Andrea, a TK Politikatudományi Intézetének igazgatója.

– Korábban azt jósolta, hogy a Covid-járvány megváltoztatja az érintett fiatal korosztályok szocializációját. Igazolódtak az ezzel kapcsolatos feltevései?

– Az elmúlt két év sajnos teljes mértékben alátámasztotta ezt a véleményemet.

Van két olyan „évjárat”, amelyiknek egész másképp alakulnak a társas kapcsolatai, mint az előtte levőké. Komoly hiányt szenvedtek el, és ez a mai napig velük maradt: például úgy léptek ki a középiskolából, hogy nem kapták meg a búcsú rituáléit. De a változás nem csak rájuk igaz. Érdemes kicsit tágabbra nyitnunk a korszakhatárokat, mint ahogy a generációs kutatások esetében általában szokás.

A válsággenerációba mindenki beletartozik, aki 2020 óta általános és középiskolás volt. Vagyis mindaz, amit korábban gondoltunk a fiatalok szocializációjáról, idejétmúlttá vált. Bár mára látszólag visszatértek a dolgok a normális kerékvágásba, ez egyszerűen nem igaz. A koronavírust úgy kell felfogni, mint egy aszteroidát, ami a becsapódásával alapvetően módosítja az életteret.

Nem szünteti meg, de a dolgok menetét, az addigi normalitását megváltoztatja. Ráadásul miközben még vége sincs a járványnak, kitört az orosz–ukrán háború, ami még inkább megerősíti azt, hogy alapvető változásra kell felkészülni.

...