A magyarok egyre elutasítóbbak mindenkivel szemben, beleértve a keresztényeket is, legkevésbé még a homofóbia erősödött

2022. december 22.
Szalma Ivett és Takács Judit cikkéről ír az rtl.hu

Magyarország a kevésbé elfogadó európai országok közé tartozik, ugyanakkor az egész magyar társadalom semmiképpen nem tekinthető homofóbnak – állítják a TÁRKI Társadalmi Riportja homoszexualitással kapcsolatos attitűdöket vizsgáló fejezetének szerzői.

A TÁRKI (Társadalomkutatási Intézet) kétévente teszi közzé Társadalmi Riportját, ami nemcsak adatokat közöl a magyar társadalom helyzetéről, de elemzi és el is magyarázza azokat. Az idei kötet olyan témákkal foglalkozik, mint a gyermekvállalás, párválasztás, esélykülönbségek, társadalmi mobilitás, szegénység, a járvány hatásai, az ukrajnai menekültek fogadtatása, a választás vagy a fogyatékossággal élő emberekhez való társadalmi hozzáállás.

A kiadvány külön fejezetet szentel annak, hogy a XXI. század elején hogyan alakultak hazánkban a homoszexualitással kapcsolatos társadalmi attitűdök, a leszbikus nők és meleg férfiak társadalmi elfogadottsága. A fejezet szerzői, Takács Judit és Szalma Ivett (a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének munkatársai) leszögezték: ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy homofób-e a magyar társadalom, nemzetközileg összehasonlítható adatokat érdemes vizsgálnunk.