"A kormány a természet rendjére hivatkozva sérti a kisebbségek jogait” – interjú az illiberális demokrácia és a női civil szervezetek viszonyáról

2022. június 11.
Az mfor.hu interjúja Vajda Rózával és Fejős Annával

Egy kutatás szerint a női jogokkal és érdekérvényesítéssel foglalkozó civil szférát az illiberális állam szisztematikusan megosztotta. A civilség csírája viszont így is megmaradt. 

Hogyan verte szét az épülő illiberális demokrácia a nőjogi civil szervezetek törekvéseit, hogyan használta fel ötleteiket, és valósította meg akár a családpolitika alakításában visszacsatolás nélkül, hogyan zárt ki bizonyos szervezeteket a döntéshozatalból, és mindez milyen hatással van konkrétan a nők és a családok életére?

Az utóbbi években kezdték csak el világszerte is kutatni a civil társadalom és az illiberális állam viszonyát, így nemzetközi szinten is úttörőnek számít a frissen megjelent Támadás és támogatás – női civil szervezetek az illiberális demokrációban című kötet.

Az alkotókkal készítettünk interjút arról, hogyan állnak most a női civil szervezetek, mekkora a beleszólásuk a nő- és családpolitikába, a nők érdekei mennyire számíthatnak támogatásra a következő években. Kérdéseinkre a kötet szerzői, Vajda Róza, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Kutatási Dokumentációs Központ munkatársa és Fejős Anna, a Társadalomtudományi Központ Szociológiai Intézetének munkatársa válaszolnak.