A gazdagabb országokban élők jobban bíznak egymásban?

Az European Social Survey adatai legalábbis ezt mutatják.


Az országok bizalom-térképére manapság a társadalomtudományokban már egyfajta evidenciaként hivatkozunk. Ez a térkép, kissé felületesen bemutatva, következőképpen néz ki. A legmagasabb az emberek közötti bizalom szintje a Skandináv államokban, Hollandiában és Svájcban. Az interperszonális bizalom ezzel szemben sokkal alacsonyabb szintű a poszt-szocialista országokban. Amennyiben a bizalom szintjét a gazdasági fejlettséggel együtt vizsgáljuk, úgy látható, hogy viszonylag erős lineáris összefüggés figyelhető meg a két adatsor között.

Nagy kérdés azonban, hogy ezek a bizalomszintek mennyire állandók, azaz van-e esély arra, hogy ha nem is egyik napról a másikra, de országok elmozdulhassanak a nagyobb társadalmi bizalom szintje felé. További kérdés, hogy az elmúlt évek gazdasági-pénzügyi válsága milyen hatással volt az egyes országokban a bizalom-szintjére. Vajonaz egzisztenciális nehézségek, a bizonytalanság szintjének növekedése képes-e erodálni az emberek közötti bizalmat?

Mindezekre a kérdésekre keresi a választ Ságvári Bence, az MTA TK SZI kutatója „A bizalom változó mintázatai Magyarországon és Európában a válság előtt és után” című előadásában. Részletek és program itt.